




Reddik er en hardfør grønnsak og tåler lave temperaturer. Dette gjør den ideell å så tidlig, og perfekt for de som nettopp har startet å dyrke grønnsaker. Du kan så reddikfrø allerede i mars i drivhus, og da får du avling tidlig på sommeren. Etter første innhøsting kan du så på nytt og få en ny runde med ferske reddiker utover høsten. Sår du med et par ukers mellomrom, har du ferske reddiker for hånden gjennom hele sesongen.
Det er ikke nødvendig, men å bløtlegge frøene noen timer kan hjelpe spiringen litt på vei. Reddik kan sås direkte, både i bed og potter.
Reddik liker løs og næringsrik jord, gjerne moldjord med god drenering. Tett og tung jord gir ikke nok rom til røttene. Jevn fuktighet og hyppig vanning er viktig – for tørr jord kan føre til at planten går i blomst for tidlig og gi bitter avling.
Frøene skal 1-1,5 cm ned i jorden. La det være 3-4 cm mellom hver plante i raden og rundt 20 cm mellom radene. Etter at frøene har spirt, kan du tynne ut om det har blitt for tett.
Spiring skjer raskt – normalt 5-8 dager etter såing. Du kan høste allerede etter 4-6 uker, noe som gjør reddikdyrking svært rask.
Reddik spirer best når det er kjølig, helst under 20 grader. Hvis det blir for varmt, spesielt i drivhus, kan smaken bli bitter. Hvis temperaturen i drivhuset bikker 30-35 grader er det bedre å så utendørs.
Det kommer an på temperaturen. På våren er drivhus ideelt, men om sommeren kan det bli for varmt. Da lønner det seg å flytte reddikdyrking ut i kjøkkenhagen eller i krukker på terrassen.
Reddik trenger jevnlig vanning – helst daglig når det er varmt. Unngå uttørking, men pass på at plantene ikke drukner.
De fleste sorter er klare etter 4-6 uker. Vinterreddiker tar noe lengre tid.
Vanlige røde reddiker som “National” er raske og enkle å dyrke. Vinterreddiker gir lenger holdbarhet. Du finner også frøblandinger med røde, rosa, hvite og gule varianter – alle med ulik smak og styrke. Husk at du også kan spise reddikfrøkapselene, og tar du dem før blomsten åpner seg er de ekstra gode og ligner på sukkererter.